7 jul. 2008

Europees wetsvoorstel maakt van isp's "politieagenten"

Burgerrechtengroeperingen protesteren tegen een aantal amendementen dat is ingediend op de nieuwe Europese telecomrichtlijnen. Ze vrezen dat de rechten van internetgebruikers in het gedrang zullen komen.

Copyright illustratieDe richtlijnen zijn bedoeld om een soepele werking van de interne markt voor telecomdiensten en appararatuur te garanderen, maar een aantal van de 800 amendementen die erop zijn ingediend lijkt vooral het auteursrecht te willen beschermen. Als de amendementen worden doorgevoerd, zijn providers verplicht om al het internetverkeer te controleren en dataverkeer dat duidt op een mogelijke schending van het auteursrecht te blokkeren. Ook zouden providers worden gedwongen om copyrightschenders af te sluiten, iets wat de Franse regering momenteel probeert in te voeren.

Burgerrechtenorganisaties raden mensen aan om parlementsleden uit hun land te benaderen en te wijzen op het bedreigende karakter van deze amendementen. Maandag zal er in twee commissies over worden gestemd. Het debat in het Europees Parlement en de stemming zullen pas in september plaatsvinden, maar de stemming in de commissies zal naar verwachting grote invloed hebben op het eindresultaat, zo bericht European Digital Rights.

http://life.tweakers.net/nieuws/54354/europees-wetsvoorstel-maakt-van-isps-politieagenten.html


Geen opmerkingen: